Gestaltning:

Platserna II

( Sovplatser, en fotoserie, 120 x 80 cm )

”Sovplatser i centrala Stockholm, januari 2015” är en serie fotografier av några av de många sovplatser som inreds på gatorna. Jag tycker mig se rakt in i sovrum där väggar, tak, säng och garderob saknas. Det är ett rum som borde vara privat.1)100 personer som sovit på Sergels Torg avhystes den 11 februari 2015. Stockholms stad öppnade en lokal där en del kan övernatta. Det gjordes även individuella prövningar på plats för eventuell hänvisning till socialjouren. www.sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6090826. [26-04-2016].

Garderober, en fotoserie )

”Garderober på gatan” är en serie fotografier som visar hur sängkläder och tillhörigheter förvaras under dagtid.

8.1. Sovplatser och garderober

1.

Jag har skuggat dem, noterat tid och plats och gått fram och frågat om jag får fotografera. I utbyte mot en hundralapp ligger jag på gatan och trycker det böjliga gorillastativet mot husväggen för att få en rät lodlinje i bilden och en rak horisont att rama in täcken kuperade över kroppar. Det står ett par svarta skor framför täcket.

När jag ställer skärpan – så långt det går att flytta den röda fokuspricken ut i högerkanten – dyker hon in i bilden och ler stort. Jag hör de andra fnissa runtikring mig. Vad är det som är roligt?

Jag har bett dem om en bild. Hon fnissar åt mig. Vad är det för bilder jag får egentligen? Hon gör att jag får syn på hur jag ser dem, hur jag kryper på marken för att få den där bilden.

Stockholm, Sveavägen, december, 2015.
Stockholm, Sveavägen, december, 2015.

Kapitel 8: Platserna II
Not

   [ + ]

1. 100 personer som sovit på Sergels Torg avhystes den 11 februari 2015. Stockholms stad öppnade en lokal där en del kan övernatta. Det gjordes även individuella prövningar på plats för eventuell hänvisning till socialjouren. www.sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6090826. [26-04-2016].